Pielęgnacja

Pielęgnacja Skóry Zimą

Któż z nas nie zastanawia się codziennie nad walką z upływającym czasem i czynnikami, szczególnie meteorologicznymi, które w tej walce wcale nam nie pomagają.

Problem odpowiedniej pielęgnacji zimą, dotyczy każdej skóry nie tylko dorosłych ale  również, a może nawet przede wszystkim skóry dziecka, czyli tej która jest najbardziej delikatna i nie zaprawiona w przysłowiowych „bojach” jakie później w pełni świadomie bądź nie fundujemy naszej skórze.

Tak więc zaczynając od naszych milusińskich każda Mama powinna pamiętać aby przed wyjściem na spacer odpowiednio zabezpieczyć , szczególnie odsłonięte części twarzy  każdego maluszka. Służą do tego specjalistyczne preparaty charakteryzujące się pozostawieniem na skórze „filmu ochronnego” (nie mającego nic wspólnego z kinematografią), który jest niczym innym jak barierą zabezpieczającą warstwę hydrolipidową skóry przed nagłymi zmianami temperatur, wiatrem i UWAGA promieniami UVA i UVB, które również zimą występują i szkodzą skórze.

Używając takich specjalistycznych preparatów ochronnych mamy pewność, że  nasze maleństwa są zabezpieczone przed odmrożeniami,  o które w przypadku tak delikatnej skóry nawet przy niewielkich ujemnych temperaturach nie trudno. Aby uniknąć rumianych policzków naszych dzieci, które być może dla niektórych słodko wyglądają –  ale zdrowe bynajmniej nie są  … co najmniej na 15 minut przed wyjściem z domu należy taki preparat zastosować. Warto również wziąć go ze sobą, aby w razie konieczności móc ponownie go zaaplikować.

Ale, ale  nie zapominajmy o sobie. Osoby dorosłe,  jak również starsze bez względu na płeć powinny również używać preparatów ochronnych  przeznaczonych dla odpowiedniego rodzaju skóry jaki posiadamy, produkty dla dorosłych nie różnią się znacząco składem, mają jednak takie same zadanie do spełnienia czyli:

• Skutecznie ochronić przed mrozem, wiatrem i promieniowaniem UVA i UVB

• Odżywić i uzupełnić barierę lipidową skóry

• Natłuścić i zregenerować przywracając tym samym skórze funkcje ochronne

• Poprawić elastyczność skóry

• Łagodzić podrażnienia i zaczerwienienia

Warto o kremach zabezpieczających naszą skórę pomyśleć przed sezonem zimowym. Co nam bowiem grozi przy złej pielęgnacji skóry zimą?. Otóż odmrożona skóra zwykle jest czerwona, czasami potrafi się łuszczyć, jak również reagować bólem, pękaniem i swędzeniem!. W niektórych przypadkach odmrożona skóra, już nigdy nie powróci do zdrowia i przy każdej kolejnej styczności z zimnem reaguje mało estetycznym rumieniem, pieczeniem,  a nawet bólem. Oszczędźmy więc sobie tych „przyjemności” odpowiednią profilaktyką.

Przy wyborze takiego preparatu warto się poradzić  wykwalifikowanego w tym zakresie personelu aptecznego,  który będzie mógł doradzić i znaleźć preparat z odpowiedniego dla naszego portfela przedziału cenowego…dla nas albo dla Kogoś nam bliskiego w walentynkowym prezencie.