Seniorze przebadaj się !

Seniorze przebadaj sięDzień Babci i Dzień Dziadka to wyjątkowe święto, kiedy możemy zadbać o tych, którzy dbają o nas przez cały rok. Współcześni seniorzy nie powinni jednak myśleć tylko o wnukach. Czas pomyśleć o sobie! Żyjemy coraz dłużej i niewątpliwie- zdrowiej. Dawniej, emerytura była czasem zastoju i opieki nad wnukami. Ale czasy się zmieniły – i bardzo dobrze! Współcześni emeryci są bardzo aktywni – uczą się języków, podróżują, udzielają się społecznie, umawiają na randki i żyją pełnią życia! Dzięki odpowiedniej diecie, sportowi i kosmetykom bardzo często można pomylić córkę z matką.  Kiedy wciąż czujemy się dobrze warto przeprowadzić kilka badań, by zdrowia starczyło na długi, długi czas…
Częściej niż raz w roku
Systematycznie należy sprawdzać ciśnienie krwi. Dopóki każdy z wyników jest w normie, wystarczy mierzyć je co 3 miesiące. Gdy jego wartości zaczną zbliżać się do 140/90 mm Hg, nie powinno się zwlekać z wizytą u lekarza. To sygnał łagodnego nadciśnienia, które należy leczyć. Ciśnienie może nam zmierzyć pielęgniarka, lekarz przy każdej wizycie lub koleżanka przy herbacie, bo coraz więcej osób kupuje ciśnieniomierze do „użytku domowego”.
 Seniorzy powinni również mierzyć ciśnienie śródgałkowe w oku. Jest to badanie dzięki któremu w porę można wykryć jaskrę- jedną z głównych przyczyn ślepoty. Im szybciej zaczniemy ją leczyć tym większe szanse na uratowanie wzroku, dlatego też należy się badać 2 razy w roku.
Co sześć miesięcy należy chodzić do dentysty. Oczywiście takie wizyty nie zależą od wieku jednak musimy wiedzieć, że zły stan zębów jest często pierwszą oznaką poważniejszych problemów ze zdrowiem. Dlatego też niezależnie od wieku nie możemy zapominać o leczeniu naszych zębów- to nie tylko kwestia estetyki.

Raz do roku
Ważne jest badanie rentgenowskie klatki piersiowej - w przypadku osób palących absolutnie niezbędne co rok. Jeżeli natomiast ktoś dużo pali i ma przewlekły kaszel czy chrypkę powinien zgłosić się do lekarza od razu. Należy pamiętać, że rak płuc jest bardzo niebezpieczny, ale im wcześniej wykryty, tym łatwiej go wyleczyć- we wstępnej fazie nowotwór można wyleczyć na przykład chirurgicznie. Później - tylko przedłużyć życie pacjenta za pomocą chemio- lub radioterapii.
Profilaktycznie raz do roku każda  kobieta po pięćdziesiątce powinna się umówić na konsultację z lekarzem pierwszego kontaktu. Wtedy należy mieć ze sobą wyniki badań krwi, ze szczególnym uwzględnieniem poziomu cukru i cholesterolu, oraz EKG. Kobiety w tym wieku mogą zacząć odczuwać spadek poziomu estrogenu. Przekwitanie to naturalny proces. Kiedy jednak zaczyna brakować żeńskich hormonów, kobiety są narażone na osteoporozę, nadciśnienie czy chorobę wieńcową. Wynika to z faktu, że do czasu gdy estrogeny dostarczane są w dostatecznych ilościach, działają ochronnie na kości, naczynia i serce. Badanie densytometryczne kości sprawdza, czy nie mamy osteoporozy . Nie jest ona tylko przypadłością kobiecą -panowie również powinni się zbadać. Ważne jest jej wczesne wykrycie, by móc zapobiegać jej dalszemu rozwojowi.
Również raz do roku każda kobieta powinna odwiedzić ginekologa- wiek nie zwalnia z tego obowiązku. Nawet gdy kobiety nie miesiączkują, powinny zrobić cytologię i przezpochwowe USG. Na mammografię, którą należy robić co dwanaście miesięcy, można iść bez skierowania.
Panowie powinni wykonać badanie prostaty- umożliwia ono wczesne wykrycie stanów nowotworowych stercza, które pod względem częstotliwości występowania zajmują drugie miejsce po raku płuc. A choroba przez długie lata może rozwijać się bezobjawowo jednak jej wczesne wykrycie umożliwia skuteczne leczenie.
Rzadziej niż raz na rok
Co 5 lat należy wykonać  USG brzucha , podczas którego można wykryć  m.in. kłopoty z wątrobą, drogami żółciowymi, jelitami, nerkami czy trzustką.
Seniorzy są coraz bardziej świadomi, że nie należy unikać lekarza. Ale podeszły wiek nie musi  oznaczać przesiadywania w lekarskich poczekalniach! Regularne badania w połączeniu ze zdrową dietą i aktywnością fizyczną pozwolą przeżyć życie w świetnej formie – czego Państwu gorąco życzymy.