Sprawdź jak prawidłowo przyjmować leki

Przyjmujesz leki? Sprawdź, jak robić to prawidłowo!

Przed czy po jedzeniu? Rozgryzać czy brać w całości? Czym popijać? Wielokrotnie rozpoczynając kurację nie znamy odpowiedzi na te pytania, mimo że sposób przyjmowania jest równie ważny co sama dawka leku. Warto więc spytać o to lekarza lub farmaceutę, a w domu dodatkowo przeczytać ulotkę.

Najważniejsze pytanie brzmi: kiedy? Chodzi nie tylko o porę dnia (rano, przed zaśnięciem), ale też o zależność między lekiem a posiłkami. Jeśli lekarz zaleci przyjmowanie medykamentów na czczo, oznacza to, że najlepiej zażyć je zaraz po przebudzeniu, przynajmniej godzinę przed śniadaniem. Dzięki takiemu odstępowi czasu lek zdąży się wchłonąć i nie wejdzie w interakcję z jedzeniem. Istnieje wiele leków, których ulotka wskazuje spożywanie przed jedzeniem (najlepiej 20 minut przed posiłkiem), a także w trakcie lub po jedzeniu (w tym ostatnim przypadku warto odczekać kilkanaście minut, aż pokarm zacznie się wchłaniać). Dzięki dwóm ostatnim metodom chronimy żołądek przed niepożądanym działaniem określonych substancji.

Jeśli przyjmujemy kilka leków na raz, mogą one wchodzić w niekorzystne interakcje. Dlatego tak ważne jest poinformowanie lekarza o wszystkich przyjmowanych obecnie preparatach. Często trzeba będzie z części zrezygnować, innym razem wystarczy zrobić 40-minutową przerwę między przyjęciem jednego i drugiego leku.

Bardzo ważną kwestią podczas przyjmowania leków jest ich popijanie. Niezależnie od tego, czy w grę wchodzą suplementy diety czy antybiotyk, obowiązuje ta sama zasada. Popijamy wodą. Każdy inny napój niesie za sobą ryzyko wzmocnienia lub osłabienia wchłaniania preparatu, a tym samym – zaburzenie jego działania. Jako najbardziej nieodpowiednie do łączenia z lekami wymienia się alkohol, soki (zwłaszcza grejpfrutowy, który może powodować nadmierne, nawet dziesięciokrotne stężenie niektórych leków we krwi) oraz mleko. To ostatnie zawiera wapń, który powoduje przekształcanie niektórych leków w związki nierozpuszczalne, czyli niemożliwe do wchłonięcia. Do popijania medykamentów nie zaleca się również kawy i herbaty. Zwłaszcza herbaty ziołowe mogą wchodzić w interakcje z lekami lub suplementami i osłabiać ich działanie. Nie powinniśmy również połykać tabletek bez jakiegokolwiek popicia – lek będzie się przemieszczał wolniej i zacznie się wchłaniać w nieodpowiednim fragmencie układu pokarmowego.

Wielokrotnie zastanawiamy się również, czy można rozgryźć lub pokroić tabletkę albo wysypać proszek z kapsułki. Tu również trzeba być ostrożnym. Drażetki i kapsułki należy połykać w całości, żeby mogły rozpuścić się dopiero w żołądku. Wolno natomiast dzielić tabletki. Zwłaszcza dla dzieci krojenie dużych tabletek antybiotyku jest dużym ułatwieniem, chyba że lekarz zalecił inaczej. Nie powinniśmy jednak odwlekać zbytnio w czasie zażywania kolejnych fragmentów, by nie osłabić działania preparatu.

Niezależnie od tego, czy przyjmujemy leki przepisane przez lekarza, czy preparaty wybrane samodzielnie, za każdym razem należy zapoznać się z załączoną ulotką. Nie bez powodu mówi się o tym na koniec każdej reklamy. Z ulotki dowiemy się, jakie działania niepożądane może wywołać preparat, jak wpływa na prowadzenie pojazdu, a jak na inne leki. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości dotyczących przyjmowania leku zawsze należy w pierwszej kolejności kierować się wskazaniami lekarza. Warto również dopytać farmaceutę o specyfikę przyjmowanie wybranych leków.