Tańszy zamiennik czy oryginał

Czy „tańszy zamiennik” to zawsze to samo, co lek oryginalny?

Niekiedy farmaceuci proponują nam „tańszy zamiennik” i zapewniają, że jest to: „to samo, co oryginał, tylko innego producenta”. Zastanawiamy się wtedy, jaka jest między nimi różnica, czy bez obaw możemy stosować proponowany lek i skąd wynikają różnice cenowe?Warto przypomnieć, że na rynku farmaceutycznym dostępne są dwa rodzaje leków: oryginalne (innowacyjne)
i generyczne (odtwórcze), zwane „tańszymi zamiennikami” lub „odpowiednikami”. Powszechnie uważa się, że, oprócz producenta, niczym się one nie różnią. Czy na pewno?

To samo, a jednak inne

Leki oryginalne poddawane są kilkunastoletnim i kosztownym badaniom. Ich pełny zakres gwarantuje bezpieczeństwo i skuteczność medykamentu. Takie leki mają zazwyczaj dość wysoką cenę. Odstrasza to pacjentów
i skłania ich do kupna tańszych wariantów, czyli generyków. Leki te przechodzą krótszy i uproszczony proces rejestracyjny. Oznacza to, że część badań jest po prostu pomijana, co pozwala znacznie obniżyć koszty produkcji leku.

Aby lek odtwórczy został zarejestrowany, musi jednak spełniać pewne warunki. Należy udokumentować jego równoważność farmaceutyczną i biologiczną z lekiem oryginalnym. Co to oznacza? Równoważność farmaceutyczna zapewnia, że generyk zawiera tę sama ilość, postać i dawkę substancji leczniczej. Badanie równoważności biologicznej ma wykazać identyczny efekt leczniczy i toksyczny.

Bardzo istotne jest jednak to, że porównując lek generyczny z oryginalnym, dopuszczalna jest 20% różnica między nimi w wielkości, kształcie oraz składzie substancji pomocniczych. To ostatnie może mieć niestety znaczenie
w przypadku niektórych leków.

Brać czy nie?

Okazuje się, że część leków należy przyjmować tylko w oryginalnym wydaniu. Nie da się jednoznacznie stwierdzić, których leków to dotyczy. Nie mając pewności, najlepiej zawsze pytać lekarza, czy środek, który nam przepisuje, można stosować w postaci „zamiennika”. Jeśli lekarz odrzuci taką opcję i zaznaczy to na recepcie, sprawa jest jasna. Może jednak zgodzić się na tańszy zamiennik i pozostawić decyzję pacjentowi.

Pamiętajmy, że niekiedy substancje uzupełniające (domieszki) leków generycznych mogą wpływać na proces leczenia inaczej niż domieszki leków oryginalnych. Lepiej zatem nie eksperymentować ze swoim zdrowiem i zawsze upewniać się, że „zamiennik”, który chcemy kupić jest dla nas w pełni bezpieczny.